EENDUIDIGE LEZING VAN HET GEBOUW

Kapelstraat Vlinderstate, Emmen

Situatie

De Kapelstraat ligt aan de rand van het (winkel)centrum van Emmen. De noordzijde van de straat is gevuld met een woongebouw, kerk, kantoorgebouw en de muziekschool. Al deze gebouwen zijn willekeurig gepositioneerd en staan op verschillende afstand van de straat. Aan de zuidzijde van de Kapelstraat bevindt zich een kerkhof en ruime groenzone. In deze parkachtige omgeving staan twee ovale woongebouwen met glazen gevels. Het 24 appartementen tellende woongebouw met parkeerkelder bevindt zich aan de noordzijde van de Kapelstraat en is met de appartementen gericht op het zuiden, naar de parkachtige omgeving. De lengterichting van het gebouw volgt de straat. Mede als gevolg van deze lengte richting en het bouwvolume vormt het appartementencomplex een stevige wand als tegenhanger en versterker van de parkachtige overkant.

Plattegronden

De appartementen zijn zuid georiënteerd. De woonkamer/keuken heeft op het zuiden grote glasvlakken en aan deze zijde is ook een riant terras gesitueerd. In het midden van de appartement liggen de ondersteunende ruimten als badkamer, toilet, berging was- en techniekruimte. Aan de noordzijde liggen de slaapkamers. Tevens bevindt zich hier de woningtoegang. Deze komt uit op een galerij welke, ten behoeve van de privacy, op enige afstand is gelegen van de woninggevel. Hoewel de indeling de appartementen gelijk is heeft elk appartement toch iets anders als gevolg van: of een spiegeling,  of het feit dat het een hoekappartement betreft, of de uitvoering van het balkon, of een erker, of een gekozen plattegrond optie. Onder het gehele gebouw is een parkeerkelder aangebracht met per appartement een garagebox en een aparte berging.

Gevels

De ontsluiting, de hoofdentree, van het gebouw ligt niet aan de straatzijde maar bevindt zich aan de noordzijde, de galerijzijde. Deze galerijzijde wordt bepaald door het constructieve dictaat van kolommen met daartussen de borstweringen. Het geheel is in naturel beton uitgevoerd en wordt door metselwerk omkaderd. Links en rechts door de hoekappartementen en boven en onder door resp. een dakrand en borstwering. Ter plekke van de entree is het metselwerk tot een verhoogde luifel omgevouwen. Het paarsbruine mestelwerk gaat via de kopgevels over naar de zuidzijde waar het teruggebracht is tot een basement voor de tweede en derde verdieping. De kopgevels hebben een op de achterliggende appartementen afgestemde verbijzondering meegekregen waarmee de zijgevels omgeboetseerd zijn naar de straatgevel.  Deze zuidgevel wordt gevormd door de balkons en de woonkamerkozijnen. Hierdoor ontstaat een verticale geleding in het gebouw. Het basement, het metselwerk, benadrukt nog steeds het horizontale van de wand terwijl de verticale geleding de individualiteit van de verschillende bebouwingen in de Kapelstraat oppakt alsook de individualiteit van de appartementen inbrengt. De begane grond, het basement, is de drager voor de rest van het gebouw. Door op de eerste verdieping de appartementen en gevellijn terugspringend aan te leggen krijgt het gebouw naar boven een “gewichtloos” karakter. In materiaalgebruik is hierbij aansluiting gevonden door de tweede en derde verdieping te voorzien van zachtgeel gevelstuc.

Materialen

De keuze voor een krachtige steen lag vanuit het basement direct voor de hand. In combinatie met de donkere paarsbruine kleur is het stucwerk als complementaire kleur hiervan uitgevoerd in zacht geel. Dit geheel is aangevuld met beton en aluminium in hun eigen, naturelle kleur. De toepassing van slechts een handjevol materialen en kleuren dragen bij aan eenduidige lezing van het gebouw waarbij alle afzonderlijke verschillen pas bij herhaaldelijke waarneming afgelezen zullen worden.